Od 23. do 25. augusta 2016. godine u Prači škola fudbala „Respekt“ organizira trodnevni kamp

255

LogoŠkola fudbala „Respekt“, uz pomoć prijatelja škole i franšiznog partnera „Fussballfabrike“ Sasche Nagela iz SR Njemačke, od 23. do 25. augusta 2016. godine organizuje trodnevni kamp u Prači, za korisnike škole fudbala.

Cilj kampa je pružiti djeci koja pohađaju školu fudbala „Respekt“ trodnevni trening po standardima „Fussballfabrike“, te ih podučiti novim fudbalskim vještinama, a sve uz prisustvo trenera iz Njemačke i Bosne i Hercegovine.Značaj kampa prepoznala je socijalno odgovorna kompanija „BH Telecom“, koja je nesebnično pomogla da se kamp održi.

„Fussballfabrik“ osnovana je 1997. godine od strane poznatog fudbalera Inga Anderbrügge-a i godišnje preko 3000 djece trenira po najvišim standardima i sa licenciranim trenerima.  Ideja za organizovanjem kampa javila se nakon dvogodišnje saradnje osnivača i direktora škole fudbala „Respekt“ Emira Hujdura i prijatelja škole i velikog humaniste Sasche Nagela.

„Željeli smo još jednom obradovati  polaznike škole fudbala i omogućiti im trening u kojem će naši treneri zajedno sa trenerima iz BiH na zabavan i uzrastu prilagođen način prenijeti znanja i nove vještine. Važan aspekt su i djeca s poteškoćama u razvoju koja će biti na kampu, što daje potpuno novu dimenziju ovakvim kampovima, a to je inkluzija djece na svim poljima i u svim situacijama“, naglasio je Sascha Nagel.

„Kako bi potvrdili tezu da fudbal, kao najpopularniji sport, ima humanu dimenziju i veoma važnu ulogu u zdravom odrastanju i odgoju mladih, a u skladu sa sloganom Fudbal  za sve,  Škola fudbala  ‘Respekt’ je u  trenažni proces uključila i djecu sa poteškoćama u razvoju. Podrška procesima integracije i inkluzije kroz ovaj vid aktivnosti je prvi slučaj u Evropi.  Školu trenutno ima cca  90 polaznika (dječaka i djevojčica), starosne dobi od 4 do 14 godina. Svima njima sport pruža društvo, podršku, osjećaj pripadnosti i povezanosti. Za dosadašnji rad nagrađeni smo Specijalnim priznanjem za popularizaciju i razvoj bosanskohercegovačkog sporta, koje nam  za 2015. godinu dodijelio Sportski savez Bosne i Hercegovine“, kaže osnivač i direktor škole Emir Hujdur koji se na kraju posebno zahvalio Općini Prača na podršci u realizaciji ovog trodnevnog kampa.

“Izuzetno nam je drago da će se ovaj kamp održati ovdje u Prači, na teritoriji općine koja je nekada učestovala u suorganizaciji Danske škole fudbala. Posebno nam je drago da je organizator jedinstvena škola fudbala koja se brine o djeci sa poteškoćama I koji zajedno treniraju sa ostalom djecom. Na kraju krajeva sam naziv škole sve govori”, kaće načelnik Općine Prača Asim Zec.

“Respekt” je jedina škola fudbala u Evropi koja bez ijednog vida diskriminacije, djeci sa poteškoćama u razvoju, djeci iz romske populacije, djeci bez roditeljskog staranja kao i ostaloj djeci, jednako otvara vrata i pruža besplatne treninge fudbala. Dakle, daje jednakost svoj djeci i zajednički u sportskom duhu „briše razlike” među njima.

3

 

/radiopraca.ba/