OBILJEŽEN 27.SEPTEMBAR DAN OPĆINE PALE FBIH I DAN OSLOBOĐENJA HRENOVICE

271

dan_opcine_270916_4Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Hair česmi Šehidima i Spomen obilježje komandantima 6.hrenovačkog bataljona  u Hrenovici danas je nastavljena dvodnevna manifestacija upriličena povodom  obilježavanja  27.septembra Dana općine i Dana oslobođenja Hrenovice.

dan_opcine_270916_1

Nakon što je položeno cvijeće  i proučena Fatiha hrabrim sinovima,održana je i svećana sjednica  općinskog vjeća Pale FBiH koju je otvorio Ibrahim Komarica predsjedavajući općinskog vijeća Pale FBiH. Predsjedavajući  je čestitao građanima ovaj veliki dan,a zatim  prisutne ukratko upoznao sa radom vijeća u proteklih godinu dana.Potom je uslijedilo obraćanje zvaničnika općine i kantona.

dan_opcine_270916_3

Čestitke građanima općine Pale FBiH povodom 27. Septembra Dana općine i Dana oslobođenja Hrenovice uputio je načelnik općine Asim Zec .Načelnik je građanima zaželio puno uspjeha,zdravlja i sreće.Kada je upitanju ova lokalna zajednica, načelnik je dodao da se vidi šta je urađeno u proteklom periodu ,te da će aktivnosti u narednom periodu biti fokusirane na dovršetak velikih projekata koji su u toku ,te realizacjiu novih  projekata za koje su potpisani memorandumi i sporazumi. Čestitke načelniku i građanima povodom Dana općine i Dana oslobođenja Hrenovice uputila je  predsjedavajuća skupštine BPK-a Goražde Aida Obuća, kao i premijer BPK-a Goražde Emir Oković.Dan općine i Dan oslobođenja Hrenovice  načelniku i građanima općine Pale čestitao je i mjesni imam hadži Elmir ef.Mašić.Ef.Mašić je u svom obraćanju poručio da se u ova teška vremena moramo držati zajedno i biti jedinstveni,te da netrebamo nikome činiti zlo,kako se ono nebi vratilo nama. Čestitke putem telegrama načelniku i građanima uputio je načelnik općine Goražde Muhamed Ramović.O uspomenama i herojskim danima ovih prostora na današnjoj ceremonij  govorio je Fuad Crnčalo u okviru historijskog sata.
Učenici OŠ „Prača“iz Prače i ove godine su pisali literarne radove na temu „27.septembar Dan općine i Dan oslobođenja Hrenovice“.Dodjeljene su nagrade za tri najbolja rada.Treće mjesto osvojila je učenica 9.razreda Minela Radača.Drugo mjesto pripalo je učeniku 9.razreda Arminu Prljača i prvo mjesto osvojio je Jusuf Imširović učenik 7.razreda.
Povodom 27.septembra Dana općine Pale FBiH i Dana oslobođenja hrenovice danas je odigran i memorijalni turnir u malom fudbalu „Esad Hujdur Kresa“.Održana su i atletska natjecanja u disciplinama: pješačka utrka za djecu i odrasle,potezanje konopca i bacanje kugle.Najboljim ekipama i najuspješnijim pojedincima dodjeljene su diplome i nagrade.
Današnjem obilježavanju ovog značajnog datuma prisustvovali su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti kantona i općine,direktori javnih ustanova i preduzeća sa prostora kantona i općine,predstavnici EUFOR-a,mjesni imam hadži Elmir ef.Mašić ,brojni građani,gosti i prijatelji.

Tevhid pred dušu svih šehida proučen je u petak 23.09.2016.god. u mjesnoj džamiji u Hrenovici.
Manifestacija upriličena  povodom obilježavanja  27.septembra Dana općine Pale FBiH i Dana oslobođenja Hrenovice završena je narodnim veseljem.

dan_opcine_270916_6