Treća redovna sjednica OV Pale FBiH

247
ov_praca_210217_1Na danas održanoj sjednici Općinskog vijeća Pale FBiH, utvrđena je prosječna cijena od 400 KM za kvadratni metar izgrađenog stambenog prostora, te definisana naknada za dodijeljeno građevinsko i ostalo zemljište, kao i renta za korištenje istog, a na kome postoji pravo svojine u tekućoj godini.

Vijeće je usvojilo i prijedlog koji se odnosi na isplatu jednokratne novčane naknade za novorođenčad u ovoj godini. Također, na današnjoj sjednici prihvaćeno je pismo namjere Zemljoradničke zadruge Jabukovik, kao i prijedlog kojim općina na privremeno korištenje ustupa ski lift preduzeću Bijela voda d.o.o. Prača.

Obzirom da Općinskoj izbornoj komisiji u aprilu ove godine ističe mandat, Vijeće je donijelo odluku o objavljivanju javnog oglasa za imenovanje OIK-a, te imenovalo tročlanu komisiju za provođenje postupka ovog javnog oglasa.
Na današnjoj sjednici imenovan je i Organizacioni odbor za obilježavanje Dana reintegracije Prače u FBiH.
Usvojeni su i izvještaji o radu općinskih službi za 2016. godinu.

Na dnevnom redu današnje sjednice vijeća, našla su se dva zahtjeva. Prvi zahtjev je upućen ispred Udruženja demobilisanih boraca Armije RBiH, te je Vijeće za isti ustvrdilo da ovaj organ nema nadležnost za istaknuti zahtjev i da se po ovom pitanju iz udruženja mogu obratiti Ministarstvu za pitanja boraca na nivou kantona. Drugi zahtjev upućen je od strane fizičkog lica koje traži oslobađanje od plaćanja obveze za legalizaciju stambenog objekta, te je isti odbijen uz obrazloženje da ne postoji zakonski osnov po kome bi bilo udovoljeno predmetnom zahtjevu.

Razmatrana je i informacija o bolesti sitne stoke (plavi jezik) koja je harala u prethodnom perodu, zatim zaključak JU „Dom zdravlja“ Prača po pitanju nedavnog štrajka zdravstvenih radnika, te je usvojeno pismo namjere upućeno od strane Elvise Škulj za obavljanje i proširenje poljoprivredne djelatnosti.

U okviru vijećničkih prijedloga, sugestija i inicijativa, postavljeno je pitanje o radu Azila za pse koji djeluje u Prači od strane vijećnika SBB-a, Vahida Sipovića. Vijećnik Sipović istakao je da veliki broj pasa lutalica stvara poteškoće građanima, prvenstveno farmerima, i zatražio da se ispita status radnika uposlenih u Azilu za pse.

Pripremila: Azra Omerović

/radiopraca.ba/