Obilježen dan reintegracije Prače u FBiH

240

reintegracija_2017_1Prije dvadeset jednu godinu, Prača je ušla u sastav Federacije BiH, koja je uspostavljena na temelju Vašingtonskog sporazuma. Od 1996. godine, Prača je dobila status općine koja ulazi u sastav BPK Goražde.
Povodom Dana reintegracije upriličena je svečanost obilježavanja ovog povijesnog datuma koja je započela polaganjem cvijeća na centralna spomen obilježja šehidima u Hrenovici.
Nastavljena je svečanom sjednicom Općinskog vijeća Pale FBiH, gdje je predsjedavajući upoznao prisutne sa radom ovog zakonodavnog tijela. Na sjednici su govorili, načelnik općine Pale FBiH Asim Zec, premijer BPK Goražde Emir Oković i načelnik općine Goražde Muhamed Ramović.

Načelnik Asim Zec u svom obraćanju osvrnuo se na trnovit put Prače od 1996. do danas. Naglasio je da je u proteklom periodu realizirano niz projekata od milonske vrijednosti i da Prača i dalje nastavlja svoj put ka prosperitetu i razvoju.
Učenici osnovne škole Prača priredili su prigodan program u čast Dana reintegracije, a nagrađeni su i najbolji literarni radovi na temu Dan reintegracije.
I ove godine Udruženje žena za ruralni razvoj Pale FBiH priredilo je izložbu svojih radova. U želji da svoj rad uspješno nastave, načelnik općine Goražde pomenutom udruženju uručio je novčanu donaciju.
Među prisutnima na današnjoj svečanosti našao se veliki broj zvaničnika vlade i skupštine BPK, privrednika, građana i  drugih uglednih gostiju.

Pripremila: Azra Omerović
/radiopraca.ba/