22. decembar u znaku „Bosansko – podrinjskog sijela“

280

bosansko_sijelo_1„Bosansko – podrinjsko sijelo“, ranije najavljivano od strane Udruženja žena za ruralni razvoj, upriličeno je sinoć u Prači.

Radi se o ženskom okupljanju koje pored druženja uključuje aktivnosti koje su od iznimnog značaja za očuvanje tradicije i narodnih običaja ovog kraja.
U okviru „Bosansko – podrinjskog sijela“, članice lokalnog ženskog udruženja spremale su specijalitete bosanske kuhinje koji su i prezentirani na ovoj manifestaciji. Bilo je svega, od uobičajenih dolmi, bureka, do slatkih specijaliteta kao što su baklave i halva.

bosansko_sijelo_4

Prema riječima predsjednice ovog udruženja, Aide Crnčalo – cilj ovog sijela prvenstveno je druženje žena koje usljed brzog tempa života nalaze malo vremena za sebe. Pored toga, ovakvi događaji trebali bi rezultirati razmjenom iskustava žena i iz drugih krajeva BiH koje djeluju posredstvom nevladinog sektora, njegovanje tradicije i očuvanje običaja, kao i budućom saradnjom.

Ženski aktivizam – prema riječima predsjednice, predstavlja jedan od stubova prosperitetnog društva Na ovaj način njegujemo našu tradiciju i običaje, promovišemo naše kulturno – historijsko naslijeđe i bogatu gastro ponudu, ističe Crnčalo.

Ženama iz Prače i Hrenovice, pridružile su se i gošće iz Goražda, Ustikoline i Sarajeva. Među prisutnima bio je i načelnik općine Pale FBiH, Asim Zec koji je u oficijelnom dijelu pozdravio dame zaželjevši im puno ovakvih druženja i čestitao na izvrsnoj organizaciji sijela.

Inače ovaj projekat finansiralo je Federalno ministarstvo kulture i sporta.

bosansko_sijelo_8 bosansko_sijelo_2 bosansko_sijelo_5 bosansko_sijelo_6

Piše: Azra Omerović

/radiopraca.ba/