Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u posjeti općini Pale FBiH

152

Radovi na izgradnji pristupnih puteva prema portalu tunela „Hranjen“ odvijaju se kako je planirano

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković posjetio je danas općinu Pale u FBiH, gdje je zajedno s načelnikom općine Asimom Zecom posjetio lokalitet na kojem se izvode pripremni radovi za probijanje tunela „Hranjen“.

Istaknuto je da, i pored lošijih vremenskih uslova, radovi na osiguranju potrebne infrastukture teku planiranom dinamikom te u skladu s ugovorom koji je zaključen s firmom „Euroasfalt“ iz Sarajeva kao izvođačem radova.

Trenutno je u toku izgradnja pristupnog puta do mjesta gdje bi trebalo započeti sa probijanjem tunela, a kako je ovom prilikom naglasio premijer Oković, pripremni radovi, koji podrazumijevaju postavljanje betonske baze i ostale pripreme za izgradnju, su zaista obimni.

Ohrabruje nas činjenica da i pored vremenskih okolnosti, kakve jesu, a riječ je o sniježnim padavinama, izvođač radova ne stoji i čini ono što se može kako bi u predviđenom terminu došlo do glavnih radova, a to je do iskopa samog portala tunela. Sa poboljšanjem vremenskih prilika, početkom ranog proljeća, za očekivati je konkretne radove. Potrebno je obezbijediti svu infrastrukturu, napraviti pristupne puteve preko rijeke Prače i do samog ulaza u portal. Što se tiče kantona, mi smo uradili sve one formalne pretpostavke i dali potrebne saglasnosti. U toku je izdavanje rješenja iz oblasti Zakona o šumama, tako da smo apsolutno zadovoljni i dinamikom i svim onim što vidimo na terenu“- kazao je premijer Emir Oković.

Kada je riječ o eksproprijaciji, istaknuto je da u prvoj fazi nema prevelikih zahtijeva, jer je ekspropijacija vezana za ulazne portale i to se odvija planiranom dinamikom.

„Ugovor je zaključen po principu „projektuj-izgradi“ i to je faktički obaveza izvođača i samog investitora JP „Autoceste“ – istakao je Oković.

I načelnik općine Asim Zec izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim radovima.

„U svoje lično ime i ime građana mogu reći da smo zadovoljni dinamikom izvođenja radova, obavezama u nadležnosti lokalne zajednice te da izuzetno dobro sarađujemo i sa predstavnicima firme „Euroasfalt“ i sa premijerom. Mislim da maksimalno izlazimo u susret da bi pripremne radnje bile završene i da bi se sa početkom proljeća krenulo sa aktivnostima na izgradnji samog portala ulaza u tunel. Mislim da će to biti ispoštovano, nema zastoja, sve funkcioniše, radi se i oko trafo-stanice, mreže, prijelaza preko rijeke, izdavanja urbanističke dozvole. Sve je u toku i firma koja je dobila posao neće zbog nas niti jednog momneta imati problema da izvodi svoje radove“- kazao je načelnik.

Izvor: Služba za odnose s javnošću BPK-a Goražde