Inicijativa za razvoj zelene ekonomije Općine Pale

U cilju oživaljavanja i povećanja poljoprivredne proizvodnje na prostoru Općine Pale FBiH, jučer su našu općinu posjetili sekretar Privredne komore FBIH, Mirsad Hubanić, direktor Opće zadruge „ZA PLOD“ Edin Keserović i Nagib Hodžić – predstavnik Saveza zadruga FBiH.

U okviru ove posjete, održan je inicijativni sastanak sa zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima za uzgoj kornišona i paprike. Naglašeno je da bi Opća zadruga „ ZA PLOD“ Zavidovići upriličila seriju predavanja o temi uzgoja kornišona i paprike, za koje već postoji i osiguran plasman.

U okviru ove aktivnosti „ZA PLOD“ bi zainteresiranim proizvođačima osigurao sav potrebni materijal za sadnju, repromaterijal, sisteme za navodnjavanje, kao i otkup uzgojenih kultura – istakao je Nagib Hodžić, predstavnik Saveza zadruga FBiH.

Sadnja bi započela početkom maja tekuće godine.

Kako bi se realizirao zacratani cilj oživljavanja poljoprivrede nužno je uputiti prijedlog Općinskom vijeću Pale koje bi donijelo Odluku o izradi programa „Razvoj zelene ekonomije na području Općine Pale FBiH“ – zaključak je svih sudionika ovog sastanka.

Riječ je o ambicioznoj zamisli, a obzirom da naša općina posjeduje povoljne resurse, ljudske i prirodne, za očekivati je da u narednom periodu naša poljoprivreda zabilježi pozitivne pomake i ostvari dobre rezultate – zaključio je na kraju sastanka načelnik Općine Pale Almin Ćutuk.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *