Nastavak uspješne saradnje dvije susjedne općine

Načelnici dvaju susjednih općina Pale FBiH i Pale RS, Almin Ćutuk i Boško Jugović najavili nastavak saradnje u oblasti privrede, sa akcentom na razvoj poljoprivrede i turizma.

Prilikom svoje prve zvanične posjete susjednoj Opštini Pale (RS), načelnik Almin Ćutuk je iskazao svoje opredjeljenje ka daljem unapređenju dobrosusjedskih odnosa dvaju općina sa posebnim akcentom na razvojne projekte u segmentu privrede, što bi u konačnici rezultiralo unapređenjem lokalne zajednice.

U razgovoru sa svojim domaćinom Boškom Jugovićem načelnikom Opštine Pale (RS), Ćutuk je istakao da je ova radna posjeta samo jedna u nizu, te istakao značaj saradnje dvaju graničnih općina. Bilo je riječi o povratnicima kako na prostor FBiH, tako i na prostor RS, te o stvaranju povoljnijih uslova za povratničke porodice u oba BH entiteta.

Razgovaralo se i o putnoj komunikaciji između dvaju općina, jer je riječ o veoma važnom pitanju, koje bi označilo poboljšan protok roba i otvaranje ka novim tržištima. Naročitu važnost u ovom procesu ima tunel Hranjen koji je u fazi izgradnje.

Poljoprivrednici iz naše općine moći će u narednom periodu svoje proizvode predstaviti i ponuditi na tržištu susjedne općine na Gradskoj pijaci, a nakon poboljšanja higijensko-epidemioloških uslova očekujemo suradnju na međuentiteskim projektima – istakao je načelnik Ćutuk.

Jugović je istakao da su na sastanku definisani ciljevi i teme gdje se može zajednički nastupiti kada je riječ o pristupnim fondovima i apliciranju prema istima. „Vjerujemo da će biti mnogo toga zajedničkog, a vrijeme će pokazati koje su to posebne ciljne grupe kojima se može pomoći i zajdnički nastupiti“ – kazao je Jugović.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Skupštine opštine Pale Damjan Škipina koji je izrazio nadu da će uskoro biti započeti konkretni zajednički projekti dvaju susjednih općina.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *