Obilježen Dan općine i Dan oslobođenja Hrenovice

Prigodnim programom svečano je obilježen Dan Općine Pale i Dan oslobođenja Hrenovice. Manifestacija je otvorena u subotu 25. Septembra, kada se odigrao i Malonogometni turnir „Esad Hujdur – Kresa“, te upriličena i druga sportska natjecanja.

Danas 27. Septembra program je nastavljen polaganjem cvijeća na spomen obilježja šehidima i poginulim braniteljima, odavanjem dužne počasti uključujući i vjerski dio učenja jasina i dove. U sklopu manifestacije svečano je otvoren i novoizgrađeni most u Lunjama, čiju su izgradnju finansirali Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Vlada BPK Goražde.

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća Pale, otvorio je Predsjedavajući ovog zakonodavnog tijela Senad Mutapčić, koji je govorio o radu OV Pale u proteklom periodu.

Prigodne riječi na današnjoj sjednici uputili su premijerka BPK Aida Obuća i načelnik Općine Pale Almin Ćutuk, koji su građanima uputili čestitke povodom Dana općine.

Među brojnim gostima, pored premijerke BPK prisustvovali su i ministri u Vladi BPK, predstavnici Gradske uprave Grada Goražda, načelnik Općine Foča FBiH Mujo Sofradžija, vijećnici, predstavnici Islamske zajednice, građani, te drugi uvaženi gosti i prijatelji.

Kulturno – zabavni program izveli su učenici Osnovne škole Prača, koji su također održali i historijski sat posvećen oslobođenju Hrenovice.

Neizostavni dio ove manifestacije uključivao je dodjelu priznanja i nagrada učenicima Osnovne škole Prača koji su pisali literarne radove na temu „Moja domovina“.

27. septembar se tradicionalno proslavlja kao Dan općine i Dan oslobođenja Hrenovice, te predstavlja značajan datum u novijoj historiji Prače i Hrenovice.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *