Općina Ilijaš podržala sa 15.000 KM Općinu Pale za razvoj privrede

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić sa pomoćnicima iz službi za privredu i finansije, te saobraćaj, stambeno – komunalne poslove i građenje ugostio je u svom kabinetu načelnika Općine Pale u Federaciji BiH Almina Ćutuka.

Tom prilikom načelnici su potpisali ugovor o dodjeli finansijskih sredstava kojim Općina Ilijaš podržava sa 15.000 KM Općini Pale za razvoj privrede. Riječ je o sredstvima koja će biti utrošena za izradu regulacionih i urbanističkih planova za industrijske zone Vinčica i Podnehaje.

Prilikom potpisivanja ugovora načelnik Ćutuk uputio je riječi zahvalnosti Općini Ilijaš.

“Budući da Općina Pale spada u red nerazvijenih općina jedini način da se pokrene jeste stvaranje ambijenta za razvoj privrede i time otvaranje novih radnih mjesta. Pomoć Općine Ilijaš ide u tom smjeru i ovom prilikom želim se zahvaliti načelniku Općine Ilijaš Akifu Fazliću. Mi ćemo ova sredstva iskoristiti za izradu regulacionih i urbanističkih planova za dvije industrijske zone. Time ćemo napraviti prvi korak u smjeru pripreme terena za otvaranje novih radnih mjesta u budućnosti”, kazao je Ćutuk.

Općina Pale je jedna od novoformiranih općina u Federaciji Bosne i Hercegovine. Nastala je 1995. godine od dijela nekadašnje Općine Pale. Udaljena je 42 kilometra od Goražda i 36 kilometra od Sarajeva. Nekada je ova općina brojala 3.200 stanovnika, a danas oko 1000 stanovnika. Stanovništvo se najviše bavi poljoprivredom. Međutim zbog blizine Sarajeva i planirane nove putne komunikacije te tunela Hranjen načelnik Ćutuk kaže da je opredjeljenje Općine u smjeru razvoja privrede.

Načelnik Fazlić je kazao kako mu je izuzetno drago da je Općina Ilijaš u poziciji pomoći drugima, naročito kada je riječ o pomoći za razvoj privrede. U tom smislu je naglasio kako su pored finansijske podrške općinska administracija i on kao načelnik spremni pružiti stručnu pomoć i prenijeti iskustvo Općine Ilijaš u razvoju industrijskih zona.

Izvor: ilijas.ba

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *