Zaštita kulturne baštine – srednjovjekovna tvrđava Pavlovac

Na loklitetu prilaznog puta srednjovjekovnoj tvrđavi Pavlovac započeli su radovi na raščišćavanju puta u smislu odstranjivanja niskog rastinja, nakon čega će biti izvršeno markiranje staze koja vodi ka čuvenoj tvrđavi.

Nosilac ovih aktivnosti je Udruženje mladih Općine Pale, a veliku podršku projektu pružila je i Općina Pale. Sredstva za ove aktivnosti već ranije je obezbijedilo Ministarstvo kulture i sporta FBiH isključivo za obnovu kulturnog i graditeljskog naslijeđa.

Na prilaznom putu srednjovjekovnoj tvrđavi, koja se nalazi na uzvisini između Prače i Hrenovice, nalazi se veliki broj stećaka.

Inače srednjovjekovna tvrđava Pavlovac predstavljala je važan temelj odbrane bosanskog kraljevstva od strane osvajača. Spominje se prvi put u dubrovačkim izvorima 1423. godine. Osnovao ga je bosanski plemić Pavle Radenović, prije 1415. godine.

Oko Pavlovca i dana danas kruži nestvarna priča o Prokletoj Jerini i čuvenom kanjonu sa koga je bacala svoje nesretne ljubavnike.

Iako predstavlja vrijednu kulturno-historijsku baštinu, koja zavređuje veliku pažnju, Pavlovac danas s vremena na vrijeme posjete entuzijazisti, članovi različitih udruženja, koji organiziraju pohode do Pavlovca, a zatim izlete negdje u prelijepoj prirodi koja ga okružuje.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *