Skromno ali dostojanstveno danas je u Općini Pale FBiH obilježen Dan reintegracije Prače u FBiH

Obilježavanje 19. marta – Dana reintegracije Prače u FBiH započela je polaganjem cvijeća na spomen obilježja poginulim braniocima  iz proteklog odbrambeno – oslobodilačkog rata i spomen obilježje komandantima VI hrenovačkog bataljona u haremu džamije u Hrenovici.

Obilježavanje ovog  izuzetno važnog datumu za sve građane ove lokalne zajednice nastavljeno je svečanom sjednicom Općinskog vijeća na kojoj je predsjedavajući između ostalog  pohvalio  rad i dobru saradnju vijećnika u aktuelnom sazivu vijeća.

Vijeće Općine Pale FBiH čine mladi ljudi kojima je u interesu prije svega čovjek. Dakle, nema podjela po stranačkoj ni teritorijalnoj pripadnosti. Interes i cilj svih nas na čelu sa načelnikom Alminom Ćutukom je dobrobit stanovnika ove lokalne zajednice. Zato je u proteklom periodu dosta toga urađeno. Realizovani su mnogi projekti. Doneseni mnogi značajni Akti i usvojene bitne Odluke na što sam posebno ponosan – riječi su predsjedavajućeg općinskog vijeća Pale FBiH Senada Mutapčića.

Iskrene čestitke povodom Dana reintegracije Prače u FBiH svojim sugrađanima uputio je prvi čovjek Općine Almin Ćutuk. Načelnik Ćutuk je kazao da uporedili se zatečeno stanje prije 28 godina i sada može se vidjeti koliko je urađeno. Urađeno je mnogo, ali uvjek može i bolje i više. Zato mi nastavljamo dalje raditi na unaprijeđnju života na ovim prostorima, a prvi put do sada mogu reći i odgovorno tvrdim da su stvoreni temelji, da nam dolaze bolji dani i da će se to vidjeti u narednom periodu – riječi su načelnika  prilikom današnjeg obraćanja.

Čestitke građanima Općine Pale FBiH povodom  Dana reintegracije uputili su Aida Obuća delegat u doma naroda  Federalnog parlamenta, te  Edin Ćulov premijer u Vladi BPK Goražde.

Doprinos današnjoj svečanosti dali su i naši najmlađi sugrađani, učenici OŠ Prača, bogatim kulturno-zabavnim programom koji su posebno za ovu priliku pripremili zajedno sa svojim nastavnicima.

I ove godine dodijeljene su nagrade za najbolja tri literarna rada učenicima osnovne škole Prača koji su pisali na temu 19. mart Dan reintegracije Prače u Federaciju BiH.

Obilježavanje ovog značajnog datuma bit će upotpunjeno učenjem Jasina svim šehidima i poginulim braniteljima sa prostora Općine Pale FBiH u Semiz Ali pašinoj džamij u Prači.

Obilježavanju 28. godišnjica reintegracije Prače u FBiH prisustvovali su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Općine i Kantona, delegat u doma naroda  Federalnog parlamenta Aid Obuća, direktori javnih i privatnih preduzeća sa prostora Kantona i Općine, mjesni imam Edis ef, Šahović, prijatelji ove lokalne zajednice i građani.