U OPĆINI PALE U FBIH DANAS JE OBILJEŽEN DAN OTPORA MZ HRENOVICA U PROTEKLOM ODBRAMBENO-OSLOBODILAČKOM RAT

Obilježavanju prisustvovao i ministar za boračka pitanja u Vladi BPK Goražde Avdo Mirvić

Jedan od najznačajnijih datuma u historiji ovog kraja obilježen je polaganjem cvijeća na spomen obilježja na šest lokacija u ovom dijelu općine gdje je odata počast poginulim braniocima, dok je na centralnom spomen obilježju šehidima i komandantima VI hrenovačkog bataljona proučen i jasin. Ceremoniji obilježavanja uz predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti ove općine prisustvovao i ministar za boračka pitanja Avdo Mirvić.

Naglašena je važnost sjećanja na događaje i ljude iz bliske prošlosti koji su ne štedeći ni vlastite živote, odlučno stali u odbranu svih domova.

“ Ovaj dan nije za slavlje već prisjećanje na otpor i snagu koju su pokazali naši borci na dan kada je napadnuta Hrenovica. Danas s ponosom obilježavamo Dan otpora ovog kraja i koristimo priliku da se prisjetimo hrabrosti, odlučnosti i zajedništva koji su oblikovali našu zajednicu u teškim vremenima, a ovaj datum takođe nas podsjeća na važnost jedinstva i solidarnosti među građanima Općine Pale u FBiH” – kazao je predsjedavajući Općinskog vijeća Općine Pale u FBiH Senad Mutapčić.

Govoreći o životu u Hrenovici danas, on je napomenuo da se i ova općina u sastavu BPK Goražde suočava sa problemom odlaska stanovništva.

“ Trenutno nemamo nijedan industrijski pogon gdje bi bili zaposleni naši stanovnici a kroz projekat Caritasa – SELS omogućena je nabavka plastenika skoro svim zainteresovanim licima, tako da se većina stanovnika bavi plasteničkom proizvodnjom. Ostali smo sa malim brojem ljudi što je problem sa kojim se suočava kompletan kanton, i ne znamo kako da zaustavimo taj trend” – upozorio je Mutapčić.