Nevrijeme u Općini Pale: Materijalne štete i posljedice – Preliminarno saopčenje

Nevrijeme praćeno obilnom kišom, gradom i grmljavinom pogodilo je više područja Općine Pale u Federaciji Bosne i Hercegovine 18. i 19. avgusta 2023. godine. Međutim, područje Brdarića, konkretno mjesna zajednica Prača unutar Općine Pale, pretrpjelo je najviše štete. Služba civilne zaštite Općine Pale u FBiH i Načelnik Općine su zajedničkim snagama obišli pogođene terene kako bi se procijenile posljedice ovog nevremena.

Materijalna Šteta na Putnoj Komunikaciji

Područja koja su najteže pogođena, konkretno Donji i Gornji Brdarići, suočavaju se s ozbiljnim materijalnim oštećenjima na putnoj infrastrukturi. Ova područja su praktično izolirana od ostatka općine, jer su mostovi i ceste pretrpjeli značajne štete uslijed obilnih padavina. Neki mostovi na ovim dijelovima su čak uništeni, a stanovništvo, koje je uglavnom starije i zahtijeva česte medicinske intervencije, je doslovno izolirano. Putna komunikacija nije sigurna za vozila, uključujući i teretna vozila, što dodatno komplicira situaciju. Također, uništavanje azila za pse u Prači dodatno je pogoršalo ionako tešku situaciju.

Uništene Makadamske Ceste i Klizišta

Obližnja sela u općini su prepoznatljiva po svojim makadamskim putevima bez kategorizacije, koji su za vrijeme obilnih kiša potpuno devastirani. Višekilometarske makadamske ceste su pretrpjele ozbiljna oštećenja, što je dovelo do velikih izazova u pristupu pogođenim naseljima. Također, potok Dragosin i njegove pritoke, Bučki potok i potok Radeša, su stvorili dodatne probleme, budući da je obilna kiša izazvala izlijevanje vode iz korita i stvaranje klizišta duž obale.

Susjedna naselja, Datelji i Komrani, također su pretrpjela ozbiljne posljedice. Makadamski putevi u ova naselja postali su gotovo neprohodni za motorna vozila, otežavajući pristup istim. Glavna prometna ruta također je pretrpjela oštećenja, dodatno ograničavajući promet.

Manje Štete u Mjesnoj Zajednici Hrenovica

Mjesna zajednica Hrenovica pretrpjela je slične posljedice, ali srećom manje ozbiljne. Potok Vinčica, inače poznat po niskom vodostaju, izlio se iz korita uslijed obilnih padavina. Uništeni su potporni zidovi obale potoka, te su poljoprivredni usjevi i površine također pretrpjeli štetu.

Teškoće u Sporednim Naseljima

Sela Čemernica, Lunje, Priporišta, Kaljani i Bare, suočavaju se s teškoćama zbog oštećenih sporednih puteva. Ovi putevi su postali prohodni samo za terenska vozila, dok je gotovo nemoguće voziti manjim motornim vozilima. Ova naselja pretrpjela su ozbiljne izazove u saobračaju.

Ugrožena Rijeka Prača i Oštećenja Obale

Rijeka Prača, koja je već bila izazov tokom obilnih padavina, sada je dodatno ugrožena. Prouzrokovane su pukotine u nosivim gredama na obali utvrde u mjesnoj zajednici Hrenovica, a nekoliko mjesta doživjelo je blago urušavanje obalnog zida. Ovo će zahtijevati hitnu sanaciju kako bi se spriječila veća šteta.

Bez Žrtava, Ali Velike Materijalne Štete

Unatoč razornom nevremenu, važno je napomenuti da nisu zabilježene ljudske žrtve. Štete su izuzetno velike, gotovo da nema područja Općine Pale koje nije pretrpjelo oštećenja. No, jedan svijetli trenutak u svemu je da nisu bili ugroženi životi ljudi.

Deklariranje Stanja Prirodne Nesreće

Na vanrednoj telefonskoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite Pale FBiH, održanoj 19. avgusta 2023. godine u 11:00 sati, donesena je Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Općine Pale. S obzirom na činjenicu da Općina Pale pripada kategoriji nerazvijenih općina i nije u mogućnosti samostalno se nositi s materijalnim štetama, nužno je tražiti pomoć od partnerskih općina, kantonalnih i federalnih štabova civilne zaštite te viših nivoa vlasti.

Nevrijeme koje je pogodilo Općinu Pale ostavilo je za sobom razorne posljedice na infrastrukturu i područje. Materijalne štete su velike, ali važno je da su životi ljudi ostali netaknuti. Ovaj događaj podsjeća nas na važnost suradnje i solidarnosti u suočavanju s prirodnim nepogodama.

Više podataka o nastaloj materijalnoj šteti bit će dostupno nakon analize Komisije za procjenu štete.

Galerija-preuzmi

Pračansko ljeto 2024

Dragi sugrađani,

Pozivamo vas da se pridružite našoj kulturno-sportskoj manifestaciji “Pračansko ljeto 2024“, koja će se održati od 26. jula do 4. avgusta na Fudbalskom stadionu “Selvedin Selko Žigo” u Prači. Manifestacija će uključivati raznovrsne aktivnosti za sve uzraste i interese.

 

PROGRAM MANIFESTACIJE

This will close in 10 seconds