Poziv na obilježavanje Dana Općine Pale i Dana oslobođenja mjesne zajednice Hrenovica – [MJESTO ODRŽAVANJA: Međujaz (MEĐAZ), Hrenovica)]

Dragi sugrađani i prijatelji,

S velikim ponosom i radošću pozivamo vas da se pridružite svečanom obilježavanju Dana Općine Pale i oslobođenja mjesne zajednice Hrenovica, koje će se održavati 23. i 27. septembra.

Raspored događanja:

23.09.2023. Subota

SPORT I SKUP BORACA I PRIPADNIKA POLICIJSKE STANICE PRAČA 92.-95.

09:30 h

  • Polaganje cvijeća na Hair česmi Šehida (harem džamije u Hrenovici)
  • Polaganje cvijeća na Spomen obilježju komandantima 6.Hrenovačkog bataljona (harem džamije u Hrenovici)

10:00 h

  • Memorijalni turnir u malom nogometu “Esad Hujdur Kresa” [Međujaz (MEĐAZ), Hrenovica)]

12:00 h

  • Skup boraca s područja Općine Pale i pripadnika policijske stanice Prača 92.-95. [Međujaz (MEĐAZ), Hrenovica)]

15:00 h

  • Dodjela nagrada

27.09.2023. Srijeda

SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA PALE

10:00 h

  • Polaganje cvijeća na Hair česmi Šehida (harem džamije u Hrenovici)
  • Polaganje cvijeća na Spomen obilježju komandantima 6.Hrenovačkog bataljona (harem džamije u Hrenovici)

10:45 h

  • Svečana sjednica Općinskog vijeća Pale (velika sala Općine Pale, Prača)

12:00 h

  • Druženje gostiju i organizatora

Ovo je prilika za sve nas da se okupimo i zajedno proslavimo važne trenutke u historiji naše Općine. Vaša podrška i prisutnost su od izuzetne važnosti, stoga vas srdačno pozivamo da budete dio ovih događanja.

Vidimo se u Hrenovici i na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Pale kako bismo zajedno obilježili ove važne danei proveli vrijeme u zajedništvu.

Kratka historija područja Općine Pale u Federaciji Bosne i Hercegovine

Prača, srednjovjekovno naselje na obali rijeke Prače, koja se ulijeva u Drinu između Sarajeva i Goražda u istočnoj Bosni, krije duboku povijest. Prvi pisani tragovi o ovom mjestu potječu iz daleke 1244. godine, kada ga je spomenuo ugarski kralj Bela IV. Početkom 14. i 15. stoljeća, Prača je procvjetala kao jedno od najrazvijenijih naselja u Bosni.

U vremenu Osmanskog Carstva, uz naselje Prača postojala je nahija Prača, poznata i kao Čataldža. U doba Austrougarske vlasti, kroz Praču je prolazila željeznička pruga Sarajevo-Višegrad. Dolaskom Austro-Ugarske na područje Bosne i Hercegovine, Prača je prošla kroz fazu brzog razvoja, uključujući izgradnju vojne kasarne, škole i poštanskog ureda.

Na prostoru Općine Pale FBiH, posebno u selu Komrani i širem području Prače, arheolozi su otkrili ostatke prahistorijskih ljudi, čineći to mjesto svjedokom najstarijih materijalnih ostataka prvobitnih ljudskih zajednica u Bosni i Hercegovini. Velika prahistorijska nekropola s kamenim tumulusima svjedoči o pripadnosti ilirskoj kulturi. Od 1888. do 1896. godine provođena su temeljna istraživanja koja su znatno doprinijela razumijevanju etnogeneze i razvoja ilirske kulture na ovim prostorima. Osim toga, staro utvrđenje Pavlovac i tvrđava Grad datiraju još uvijek na lokalitetu Prača. Semiz Alipašina Džamija, Turbe, Stari turski vodovod Prača i dva Turska nišana također su pod zaštitom države. Na tom području nalazi se i mnogo stećaka, nadgrobnih spomenika koji svjedoče o naprednoj civilizaciji toga vremena. Zabilježeno je i postojanje mlinova na rijeci Prači na lokalitetu Banjstijena.

Prača također čuva svoju legendu o utvrdi poznatoj kao Pavlovac, što je naziv koji se koristi i danas. Legenda kaže da je utvrdu naseljavala Jerina, žena despota Đurđa Brankovića. Jerina je bila kontroverzna figura, a pripisivali su joj nadnaravne moći, uključujući sposobnost da vidi dvije rijeke, Paljansku Miljacku i rijeku Praču, koje su tekle u suprotnim smjerovima. Jerina je naredila izgradnju utvrde na brdu kako bi kontrolirala čitavo područje. U toj utvrdi, Jerina je čak zapovijedala da se rijeka Prača pregradi vunom kako bi mogla uživati u vožnji lađom. Mlijeko i vodu su dovodili iz okolnih sela kroz drvene cijevi. Jerina je bila poznata po svojoj razuzdanosti, te su mladići koje je izabrala provodili noć s njom, nakon čega su bacani s visoke stijene u kanjon rijeke Prače.

Prema legendi, Jerina je odlučno branila grad od turskih osvajača tijekom njihove dugotrajne opsade. Turci su mjesecima pokušavali zauzeti grad, ali zahvaljujući Jerininom hrabrom otporu i vjernim pristašama, grad je ostao nepokoren sve dok izdajnik iz plemena Golo nije izdao tajnu. Tada su osvajači provalili u grad, a narod je prokleo izdajnika. Iako su ove legende dio narodne predaje, one su bitan dio kulturnog nasljeđa i pripovijedaju priču o drevnom Pavlovcu i tajanstvenoj i moćnoj Jerini.

Povijesna građevina u Prači, Semiz Ali-pašina džamija, ili Mahalska džamija kako je nazivaju stanovnici, izgrađena je tijekom vladavine Osmanlija. Dolaskom Osmanlija na ove prostore, privredni razvoj Prače dobio je na značaju. U to vrijeme, Osmanlije su započele tradicionalnu, orijentalno-islamsku izgradnju stambenih, vjerskih i drugih objekata, što se pozitivno odrazilo na društveni život stanovnika Prače. Stanovnici Prače posebno su u tom vremenu veličali i pridavali veći značaj velikom veziru sultana Sulejmana II, Semizu Ali-paši, koji je vladao u periodu od 1561. do 1565. godine. U njegovu čast, Mahalska džamija je dobila ime.

Hrenovica, naselje smješteno u općini Pale, postalo je poznato po svojoj slikovitoj dolini, poljoprivredi i trenutačnoj plasteničkoj proizvodnji. No, to mjesto igralo je važnu ulogu tokom prethodnog rata. Tokom tih teških vremena, Hrenovica je privremeno bila okupirana, ali hrabri mještani uspjeli su vratiti ovaj dio teritorija Općine Pale pod svoju kontrolu 27. Septembra 1992. godine, dok se Prača vraćala reintegracijom. U ovoj borbi za obranu svog kraja, istakli su se Šesti Hrenovački bataljon, Rogatička brigada i jedinice Prve Drinske brigade. Zahvaljujući njihovoj neizmjerljivoj hrabrosti i odanosti, odlučeno je da se 27. Septembar obilježava kao Dan Općine Pale. Ovaj dan nas podsjeća na važnost zajedništva i borbe za slobodu i sigurnost našeg kraja.